INCOLA - bajgle i pasta z bakłażana

Bezglutenowe

Bajgle i pasta z pieczonego bakłażana

Bakłażan to warzywo o błyszczącej fioletowej skórce, które jest często używane w kuchni śródziemnomorskiej. Bakłażan jest bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych.

Niektórzy nie przepadają za bakłażanem ze względu na gorzkawy posmak, jednak po odpowiednim przyrządzeniu łatwo się pozbyć tej goryczy. Na początek należy warzywo pokroić, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Sól w tym czasie wyciągnie wodę z goryczką. Po tym czasie najlepiej odsączyć bakłażany papierowymi ręcznikami, bądź spłukać je wodą.

1 godzina
dla rodziny
łatwe

SKŁADNIKI:

2 mniejsze bakłażany

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 mniejsza cukinia

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka harissy lub pasty pomidorowej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu winnego czerwonego

szczypta cukru

1/3 łyżeczki płatków chilli

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany nakłuj nożem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a temperaturę w piekarniku nastaw na 220-230 stopni C. Włóż do piekarnika bakłażana. Piecz około 30-40 minut, aż wyraźnie jego skórka nabierze ciemnego, lekko przypalonego koloru. Dzięki temu bakłażan nabierze niesamowitego smaku i aromatu.

Przełóż upieczone warzywo do miski, po ostudzeniu zdejmij z niego skórkę.

Warzywa (papryka, cukinia, cebula i czosnek) pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, polej oliwą i obtocz dokładnie, tak, aby każde warzywo było umaszczone oliwą. Ułóż na blaszce, na której piekł się bakłażan i piecz w tej samej temperaturze 10 minut.

Warzywa powinny zmięknąć i się zarumienić (końcówki delikatnie przypalić).

Przełóż wszystkie składniki (wraz z przyprawami) do miski i zblenduj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz zblendować na bardzo gładką masę, a możesz pozostawić wyczuwalne kawałki warzyw.

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: